mrt 132008
 

Mensen die beginnen met het uitzoeken van hun stamboom verwerken de gevonden gegevens vaak in standaard softwareprogramma’s als Word en Excel. Het loont echter de moeite om in een vroeg stadium de vele data, digitale foto’s en verwijzingen naar websites samen te brengen in een database-programma. Het grote voordeel hiervan is dat op een snelle en flexible wijze gepubliceerd en uitgewisseld kan worden. De gangbare programma’s zetten de data in een universeel format, GEDCOM, wat onderling in te lezen is. Vervolgens kan in een handomdraai een webpagina geproduceerd worden of een overzicht in Word.
Om een idee te geven welke Nederlandstalige programma’s er zijn en veel gebruikt worden wil ik er enkele kort behandelen.

Een gratis programma is Aldfaer. Ontwikkeld door de Fries Anne van der Ploeg is dit inmiddels een veelgebruikt en ook gebruiksvriendelijk programma. In de boekhandel is zelfs een handig boek over vele genealogische bronnen en het gebruik van het programma beschikbaar: “Je stamboom op de computer” door Balhan en Van Drie, isbn 978 90 229 5771 4. Uitvoermogelijkheden zijn o.a. grafische weergave van de stamboom, stamreeksen, voorouders van een bepaald persoon, nageslacht van een bepaald persoon, kwartierstaten en parentelen.

Ook door Friese genealogen (Burdaard) ontwikkeld is het programma Hazadata. Een uitgebreid servicepakket en ondersteuning van professionele software-ontwikkelaars begeleid dit programma, dat echter niet gratis is. De basisversie van de genealogische software kost 80 euro; een testversie is gratis.

Evenals Hazadata bestaat ook Pro-Gen al langere tijd en heeft daardoor vele gebruikers. De in- en uitvoermogelijkheden zijn vergelijkbaar als die van Aldfaer en Hazadata. Op de site wordt geschermd met testresultaten uit PC-vakbladen, maar deze stammen uit 1996 en 1999, toen Aldfaer nog niet of nauwelijks bestond… Pro-Gen is online aan te schaffen voor 50 euro, maar een demoversie is gratis te downloaden.

De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) heeft een afdeling Computergenealogie die het programma GensDataPro uitgeeft. Hierbij zijn vele aardige extra’s zoals een landkaart meegeleverd. De prijs is 60 euro voor NGV-leden en 70 euro voor niet-leden.

Als laatste het op grafische weergave gerichte KSTableau. Ook dit programma is gratis te downloaden en werkt met GEDCOM-files. Nog niet zo algemeen bekend en gebruikt maar allicht de moeite waard om eens uit te proberen!

Op het Stamboomforum kunt u nog eens nalezen wat de ervaringen van gebruikers van de diverse programma’s zijn.

 Posted by at 12:08

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.