mrt 312008
 

Het jaar 2008 is uitgeroepen tot Jaar van het Religieus Erfgoed. Naast een actieve Historische Vereniging Noordoost Friesland met ruim 400 leden die interesse hebben in de genealogie en cultuurhistorie van hun familie, zijn er ook diverse andere organisaties aan het werk om het heden met het verleden te verbinden. We zetten er een aantal op een rijtje:

– Op zaterdag 5 april organiseert muzikaal bureau (en muziekboerderij!) Promovocaal in Dokkum een inspirerende Bonifatiustocht met veel theater en cultuur. De tocht gaat langs bijzondere plaatsen in Dokkum die iets vertellen over het leven van Bonifatius en de weg die hij koos. Onderweg genieten de deelnemers van muziek, theater en de mystieke sfeer. De culturele pelgrimstocht start om 20.30 uur op de Markt in Dokkum. Op de gerestaureerde Admiraliteitshelling worden liederen gezongen door shantykoor de Admiraliteitssjongers. Lees meer over dit evenement op de site van de gemeente Dongeradeel.

Voorjaarsvergadering Historische Vereniging Noordoost Friesland: op zaterdag 19 april 2008 met viering 20-jarig bestaan. Locatie: Bowling- en zalencentrum Dokkum, Tichelwei 29, Oostrum. Aanvang 10.30 uur. Presentatie van het prachtige boek Op de praatstoel. Verhalen uit Noordoost Friesland vanaf 1850 (slechts 17,50 euro, eerste druk!). Lezing van Durk van der Ploeg, auteur van een aantal romans die zich in de Dongeradelen afspelen, gebaseerd op historisch onderzoek.

Oer de Seedyk, Moddergat: 12, 13 en 14 juni op het wad aan de zeedijk te Moddergat wordt een requiem, Opus Exit (zie YouTube), opgevoerd ter herdenking van de Ramp van Moddergat van 1883. Het Friese requiem is geschreven door de Friese kunstenaar Gerrit Breteler uit Nes (Dongeradeel). ‘Oer de Seedyk’ is een hommage aan het verlorene. Met het project wordt een blijk van waardering over het verleden gegeven aan de plaatselijke bewoners, maar het laat ook zien dat er een mooie toekomst is voor de hedendaagse visserij. De fameuze sopraan Miranda van Kralingen, die in Engwierum woont, zal een van de hoofdrollen spelen. Het Nieuw Philharmonisch Orkest, bestaande uit 14 beroepsmuzikanten, verzorgt de orkestbegeleiding van dit spektakel.

Historische wandelpaden: niet aan een bepaalde dag gebonden kunnen wandelliefhebbers een aantal prachtig herstelde historische wandelpaden lopen. Dit uniek netwerk van 50 voetpaden in Noordoost-Friesland is gekoppeld aan een uitgebreide website met historische achtergronden van de plekken die aangedaan worden tijdens de wandeling. Landschapsbeheer Friesland heeft hiermee op prachtige wijze de historie levendig gemaakt.

Monumenten in Noordoost Friesland: als u op de sneup in het Noordoosten van Friesland bent kunt u de vele monumenten en bezienswaardigheden vooraf of na afloop nog eens rustig bekijken op deze site.

– De Historische Vereniging Noordoost Friesland werkt samen met de De Stichting Historia Doccumensis, die zich vooral richt op het houden van lezingen en rondleidingen in Dokkum en daarnaast een aantal boeken uitgeeft. Op woensdag 11 juni 2008 om 20.00 uur wordt een lezing gegeven over gevelstenen in Dokkum en op 12 november 2008 houdt historicus Albert Buursma een lezing over zijn boek over de middenstand in Dokkum, want ‘daar is meer te koop als spieringen en granaeten’. Tijdens zijn lezing legt de auteur uit hoe en waarom Dokkum de ‘Koopstad van het Noorden’ werd.

 Posted by at 11:26

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.