mrt 062008
 

In de loop der jaren zijn er vele oude kaarten gedigitaliseerd en online gezet. De relevante kaarten voor Noordoost Friesland staan echter her en der verspreid. Vandaar hierbij een poging de mooiste op een rijtje te zetten:

De gedigitaliseerde kaarten van Tresoar. Deze zijn tot in hoge resolutie te bekijken en doorzoeken.

Kaart van Dokkum, 1652 van Blaeu. En commentaar bij deze kaart.

Mooier wordt het als een kaart verrijkt wordt met aanvullende informatie en diverse ‘lagen’. Voor Friesland is een historisch geografisch informatiesysteem gemaakt, HisGis. Het HISGIS is gestart met alleen de lagen 1832 en 1700. Daaraan is een laag van de middeleeuwse kloostergoederen toegevoegd. Deze werd gereconstrueerd is op basis van verkoopgegevens uit de archivalia van de Staten van Friesland uit de jaren 1638-1644.

Wat basaler maar zeker mooi is de gemeente-atlas van Friesland uit 1865-1870 van Jacob Kuyper. Ook in iets andere vorm te downloaden via Dutch Genealogy.

Aanvullingen zijn welkom.
 Posted by at 22:39

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.