feb 262008
 

Naast de algemene zoekmachine van Google is er ook een meer specialistische versie die teksten van oude, niet meer onder copyright vallende, boeken doorzoekt: Google Books. Soms is het gehele boek dan als pdf te downloaden en te lezen.
Zoekend op de oude schrijfwijze van Dokkum: Dockum vond ik o.a. een verhandeling uit 1768 van de Dokkumer Med.Doctor Georgius Brugmans, zoon van dominee Pibo Brugmans. Het beschrijft 2 gevallen van patienten die een verstopping aan het einde van hun slokdarm hadden, te weten de 51-jarige Johan Michiels Schellenberg en de 56-jarige scheepstimmerman Willem Heeres.
Van sommige boeken is slechts een deel gedigitaliseerd, zoals het standaardwerk van Faber over Drie Eeuwen Friesland.

Naast Google Books is voor Friesland de bron Wumkes.nl eveneens van belang. Hiervoor heeft Wybo Palstra diverse standaardwerken uit de Friese geschiedenis gedigitaliseerd en als pdf beschikbaar gemaakt. Onder de tientallen titels o.a. de publicatie Naamlijst der predikanten, sedert de Hervorming tot nu toe, in de Hervormde gemeenten van Friesland, deel 2 (Classes Sneek, Dokkum en Heerenveen) .

Kortom, in de uithoeken van het web zijn nog vele interessante publicaties te vinden die uw genealogie of historische beschrijving kunnen verrijken !

 Posted by at 13:19

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.