feb 042008
 

Voetballiefhebbers zullen met de nodige verbazing en soms ergernis gekeken hebben naar de vele transfers die in januari 2008 in de Nederlandse eredivisie plaatsvonden. In de moderne slavenhandel gaan tegenwoordig miljoenenbedragen om. Voor de kenners die zich met genealogie en historie van Noordoost Friesland bezighouden viel éen naam in het bijzonder op: Matias Cahais, de nieuwe aanwinst van FC Groningen. Aan de achternaam te zien zou je denken dat deze 20-jarige Argentijn uit Buenos Aires voorouders uit Frankrijk zou moeten hebben. Maar dat is slechts deels waar. Op de Nieuws pagina van onze verenigingswebsite meldden we het al op de dag dat de transfer bekend gemaakt werd: de familie Cahais heeft roots in Noordoost Friesland. En dat is nog niet eens zo heel lang geleden.
Emigratie
Eind jaren tachtig van de 19e eeuw was er door een landbouwcrisis in Noordoost Friesland grote werkloosheid en armoede. In de kranten verschenen berichten dat de Argentijnse regering gratis vervoer per schip regelde naar Argentinie voor Nederlanders die wilden meehelpen aan de opbouw van het immense land. Een Nederlandse dominee meldde rooskleurige verhalen over de kansen in het Zuidamerikaanse land van de onbegrensde mogelijkheden. Met name in 1889 vertrokken diverse families uit Noordoost Friesland per boot naar Argentinie om hun geluk te beproeven. Velen kwamen ontgoocheld terug of stierven onderweg op de volgepakte schepen met weinig hygiëne. Maar er waren ook genoeg families die de eerste ontberingen doorstonden en een goed bestaan opbouwden, met name in de landbouw en veeteelt. Zo werd de plaats Tres Arroyos met name door Nederlanders opgebouwd, waaronder Dirk Zijlstra uit Dokkumer Nieuwe Zijlen, die ter plaatse als Don Diego Zijlstra bekend werd en zijn memoires naliet. Nazaten van hem leven nog steeds in Tres Arroyos (zie de foto’s bij het artikel)
Oosternijkerk, Noordoost Friesland
Vanuit Oosternijkerk ging oa. de familie Cahais emigreren naar Argentinie. Op de site van ons lid Tymen Wierstra staan vele verhalen van families die uit de regio geëmigreerd zijn. Hij heeft de laatste jaren een zeer uitgebreide verzameling van verhalen, geluids- en beeldfragmenten bij elkaar gebracht over Emigratie naar Argentinie. Als je in de online telefoongids kijkt zie je dat er in Dokkum nog steeds 2 families Cahais wonen, nazaten van niet-geëmigreerde familieleden. Als je naar het uiterlijk kijkt van Matias Cahais, een blonde reus, denk je ook eerder aan Friese vergezichten dan Argentijnse straatschoffies.
Franse naam
Vanwaar dan toch die Franse naam ? Het Streekarchief te Dokkum heeft een publicatie van een genealogie Cahais die begint bij Samuel Cahais, geb. voor 1686 te Villiers-le-bel, ovl. 24-7-1724 te Leeuwarden, gehuwd 16-7-1713 te Leeuwarden met Susanne Ragouin, ged. 3-10-1688 te Leeuwarden, ovl. 2-4-1723 te Leeuwarden. De geboorteplaats van Samuel kwam recent in de publiciteit als voorstad van Parijs waar rassenrellen uitbraken (banlieus). Blijkbaar was rond 1700 de situatie in die plaats ook al niet zo rooskleurig en emigreerde hij naar Friesland. Nakomelingen van hem kwamen veelal terecht in Noordoost Friesland.
Graafwerk
Hoe de lijn nu precies loopt van de emigranten uit 1889 naar de voetballer uit 1987 vergt nog enig graafwerk. Emigratievorser Wierstra heeft al een vraag naar zijn voorouders op het weblog van Matias Cahais gezet. Het wachten is dus nog even op een reactie. Het zou echter niet verbazen als hij het zelf niet weet. Een jongen van 20 aan het begin van een internationale voetbalcarriere is waarschijnlijk met andere dingen bezig dan zijn familiestamboom. Maar zodra hij zich zijn afkomst realiseert vindt hij het misschien toch wel grappig en begrijpt hij wellicht ook opeens waarom hij blond is, reislustig en een echte doorzetter. Het toeval brengt hem bijna 120 jaar na dato terug naar slechts een kleine 50 km van zijn roots, Oosternijkerk. Misschien dat de plaatselijke Ropta Boys eens een training van hem kunnen krijgen ?
Reacties van mensen die de Argentijnse familie Cahais kennen zijn welkom.
 Posted by at 14:05

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.