mei 012001
 

O.F. Vos

Café De Altena

Café Altena, Streek, Dokkum

Beschrijving:

Het tweede huis vanaf rechts is “Herberg De Altena – A. Steensma” zoals op de daklijst te lezen valt. Op deze plaats heeft eeuwenlang een herberg gestaan waarvan de naam misschien te maken heeft met volkshumor: de herberg stond al-te-na aan de stadspoort. Het is ook mogelijk dat de naam verwijst naar de Holtena(porte) een houten stadspoort en later is overgegaan op het aangrenzende land. Altena is een meer voorkomende naam voor herbergen.
De kastelein van De Altena moest ook de sluisjes bedienen, dus schepen schutten. Die toestand is in 1876 veranderd toen het kanaal naar de Westerisse gegraven werd.
In de eerste helft van de 19e eeuw was De Altena een bekende stalling voor de paarden van de boeren uit Westdongeradeel die de stad bezochten. Laat in dezelfde eeuw heeft de toenmalige kastelein de opkamer afgebroken maar Steensma heeft in 1915 nog eens een uitbouw laten aanbrengen om de tapkamer te vergroten. Sinds 7 mei 1938 is De Altena geen herberg meer. Een laatste aandenken aan deze aloude en bekende herberg is verankerd in de straatnaam Altenastreek.

Aanvullingen of opmerkingen kunt u emailen naar de redactie.

 Posted by at 23:38

  2 Responses to “Oude foto van Café De Altena aan de Streek bij Dokkum”

 1. Heeft ook een oom van ons gewoond
  Jan sliep .woonde later aan de hantumerweg .de bakkerij van de bekende familie sliep stond er naast ..

   
 2. Beste mensen,
  Ik , uit het Brabantse Altena, ben bezig met de etymologie van Altena.
  Die naam komt als toponiem in heel nederland en daarbuiten voor, voor dorpen, kastelen, boerderijen etc.

  Jullie verklaren Altena uit “al-te-na de stadspoortoid. In lijn met bijv de etymologiebank en vele anderen.
  Ik zie evenwel op oude kaarten van Dokkum dat de rivier dwars door de vesting tussen ca 1550 en 1650 de facto omgeleid is en dat je, zo oogt het, niet meer door de vesting kon varen.
  Daarom vermoed ik dat Altena bij jullie komt van Alten Aa. oude, traditionele rivier. Net zoals Altena in Brabant naar een dichtslibbende rivier genoemd zou zijn, de Huoltena, waarbij de h hypercorrect is, en ook Outena als naam voorkomt. Bij jullie zie ik ook DE Altena rond 1814 in de archieven staan. Dat spoort m.i. niet met een schertsnaam, wel met de Oude Aa (of Ee, zoals meer gebruikelijk bij jullie). Wat denken jullie van deze interpretatie van mij?

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.