nov 192000
 

 

D.J.Kamminga

In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Dongeradeel en Streekmuseum ‘Het Admiraliteitshuis’ heeft de Vereniging van Archiefonderzoekers een speciaal nummer (51) uitgegeven van ‘De Sneuper’, geheel gewijd aan leven en werk van D.J.Kamminga. Van 17 september – 31 december 1999 is er daarnaast een expositie geweest in de bibliotheek en het museum, georganiseerd in samenwerking met het Streekarchivariaat Noordoost Friesland.

 

Dhr. Doederus Johannes Kamminga begon als drukker in de zaak van zijn vader, in de Waagstraat te Dokkum.
Hij was een zeer veelzijdig persoon, deskundig op het gebied van drukwerk en een fervent verzamelaar van oudheden. Op zijn vele trektochten door Noord-Oost Friesland werden bezienswaardigheden van historische waarde vastgelegd op papier en oudheidkundige zaken verzameld, die later het begin vormden van wat nu het Streekmuseum ‘Het Admiraliteitshuis’ is.
Hij was gezien bij vele bekende personen als Waling Dijkstra, Ids Wiersma, en Halbesma en was kind aan huis bij het Fries Museum te Leeuwarden.
Kamminga heeft veel betekend voor de conservering van ons cultuur-historisch erfgoed en daarnaast was hij actief op het gebied van het uitgeven en drukken van boeken, affiches en handschriften.

Het speciale, 64 pagina’s dikke, nummer van ‘De Sneuper 51’ bevat:

  • Een biografisch overzicht
  • Kwartierstaat van D.J. Kamminga
  • Expositie in het Streekmuseum
  • Bibliografie van artikelen en uitgaven van D.J. Kamminga
  • Jimmer kliuwend, tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek
  • Index op de kwartierstaat

U kunt dit speciale nummer, De Sneuper 51, online lezen of op papier in het Streekarchief en diverse andere bibliotheken.

Meer informatie over Kamminga en Dokkum op deze site

 Posted by at 13:34

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.