jun 092008
 

Van oudsher heeft het doopsgezinde geloof een stevige voet aan de grond gehad in Friesland. Een van de aartsvaders van de doopsgezinden was natuurlijk de Fries Menno Simons, waarvan ook de naam mennisten of mennonieten is afgeleid. Minder bekend is zijn Dokkumer kompaan Nette Lipkes.
In het standaardwerk van Samme Zijlstra over doopsgezinden Om de ware gemeente en de oude gronden, Geschiedenis van de dopersen in de Nederlanden 1531-1675 wordt gemeld dat het hoogtepunt in de eerste helft van de 17e eeuw lag. Nog te bestellen bij Uitgeverij Verloren.

Met name de doopsgezinde Waterlandse voorgangers Hans de Ries (1553-1638) en Leenaert Bouwens (1515-1582) hebben op hun reizen grote aantallen mensen tot het doopsgezinde geloof bekeerd. Er zijn lijsten bewaard gebleven waarop tellingen van honderden door Bouwens gedoopten alleen al in Noordoost Friesland voorkomen (bv. 453 in Dokkum). Er liep een Doopsgezinde connectie door de Nederlanden van pakweg Dordrecht via Amsterdam, Hoorn, Alkmaar, Workum, Sneek, Harlingen, Franeker, Leeuwarden, Dokkum, de Waddeneilanden tot aan Emden in Noord-Duitsland. Het was een kring van intimi die met elkaar trouwden en elkaar op vele vlakken hielpen. Ondanks hun vrome en pacifistische instelling waren de doopsgezinden vaak rijk en hadden beroepen als lakenkoopman, apotheker/kruidenier en reder.

Ook onder kunstenaars en wetenschappers hadden ze goede connecties. Bekend zijn de banden van Rembrandt, Govert Flinck en Vondel met de doopsgezinden en de Friese kunstschilders Lambert Jacobsz(ca.1598-1637) en Wybrand de Geest. En natuurlijk de familie Uylenburgh, van wie Saskia met Rembrandt trouwde, neef Hendrik kunsthandelaar was en Saskia’s vader Rombert als burgemeester van Leeuwarden de laatste was die op 10 juli 1584 Willem van Oranje persoonlijk sprak, vlak voordat hij door Balthasar Gerards werd vermoord. De grote wiskundige Sybrandt Hansz Cardinael uit Harlingen en later Amsterdam was ook doopsgezind.

De kerken van de doopsgezinden werden toepasselijk genoeg Vermaning genoemd. Er zijn nog diverse bewaard gebleven zoals in Dokkum, waar de kerk is samengegaan met de Remonstrantse.

Ik beperk me op deze plaats verder tot het verwijzen naar bronnen die u meer leren over deze bijzondere geloofsgemeenschap in Friesland.

– Geschiedenis der Doopsgezinden in Friesland : van derzelver ontstaan tot dezen tijd, uit oorspronkelijke stukken en echte berigten opgemaakt, 1839, Blaupot ten Cate. Digitale publicatie op http://www.wumkes.nl/index.php?volg=1&id;=57

– Een onderzoek naar doopsgezinden en hun netwerken in Harlingen 1650-1850 door Yme Kuiper en Harm Nijboer: http://www.harlingerrijkdom.nl/

Een grote familie. Doopsgezinde elites in de Friese Zuidwesthoek 1600-1850. Een boek dat in 2007 werd gepubliceerd door onderzoeker Cor Trompetter.
– Leden van de doopsgezinde gemeenschap Surhuisterveen 1570-1930
Friese Doopsgezinde Sociëteit in Leeuwarden.
Doopsgezinde bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, waar ik diverse malen werd geholpen door de onvolprezen conservator Adriaan Plak. Een mooie prentencollectie en bijna alles wat over doopsgezinden gepubliceerd is, waaronder de Doopsgezinde Bijdragen.
– Het is ook leuk om eens in de Engelstalige Global Anabaptist Mennonite Encyclopedia Online te snuffelen. In de USA zijn immers veel mennonieten en afgeleide bewegingen nog zeer actief, zoals de Amish en Brethren. Zoeken op bv. Uylenburgh levert een mooi artikel op.

 Posted by at 09:39

  3 Responses to “Doopsgezinden in Friesland”

  1. Dag Hans,

    Ik ben naar aanleiding van een familiestamboomonderzoek opzoek naar een afbeelding van Jan Tjerks Vermanje. Jan Tjerks is via de familielijn van mijn moeder (familienaam Vermaning) een verre voorouder. Hij is geboren op 27 september 1743, naar het schijnt in/op ’t Zwartveen.
    Jan Tjerks Vermanje is in Doopsgezinde kringen bekend als één van de eerste leken-leraar (Vermaner). Hij is als zodanig begonnen in 1762 bij de doopsgezinde gemeente op het Wytfean en later, in 1784 heeft hij de overstap gemaakt naar de doopsgezinde gemeente in Knijpe-Mildam (beide in Friesland). In 1799 verhuist hij vervolgens als leraar naar de doopsgezinde gemeente van Den Horn (gem. Aduard) in de provincie Groningen waar hij in 1829 op 86 jarige leeftijd is overleden.
    Kunt u bij mijn zoektocht naar een afbeelding van Jan Tjerks Vermanje behulpzaam zijn?
    Groet, John

     
  2. Lectori salutem,
    Mijn verst gevonden voorvaders zijn doopsgezind gedoopt te Wieringen. Evert Dirksz (Baijs) gedoopt 18-5-1727 geboren ca. 1698.
    Simon Dirksz (Baijs) gedoopt 18-6-1737 geboren ca. 1720
    Zij zijn de zonen van Dirk Evertsz (Baijs) geboren ca.1675 en overleden 10-9-1737 te Wieringen.
    Het is zeer goed mogelijk dat zij oorspronkelijk uit Friesland afkomstig zijn.
    Weet u misschien waar en hoe ik in Friesland verder kan zoeken of zij ook hier vandaan komen? Ik besef dat dit slechts een mogelijkheid is. Ik heb ook al in Amsterdam gezocht.
    Ook al kunt u mij niet verder helpen stel ik een antwoord op prijs.
    Vriendelijke groet,
    Tom Bais, Stamboomonderzoeker

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.